איסוף חומרים לעבודת סמינריון הוא מלאכת מחשבת הדורשת זמן, משאבים והשקעה רבה מצד הסטודנטים. מקורות המידע האקדמיים הם הבסיס לעבודת הסמינריון ובזכותם תוכלו לכתוב סמינריון עשיר ומעניין. לכן, חשוב להקדיש תשומת לב מירבית בשלב זה ולערוך חיפוש מעמיק ויסודי. על החומרים לעמוד בדרישות המוסד האקדמי בו אתם לומדים, להיות עדכניים, מהימנים ולכן חשוב לדעת מראש לקראת מה אתם הולכים ומה והיכן כדאי לחפש.
במאמר זה נסביר לכם מה הדברים שחשוב לקחת בחשבון באיסוף החומרים לסמינריון ועל מה לא כדאי לוותר.
חיפוש מאמרים אקדמיים וצפייה בדוגמאות
בשלב הראשון, לאחר בחירת הנושא, חפשו מאמרים אקדמיים ומקורות מידע שפיטים במאגרי מידע אקדמיים, מומלץ לקבל מראש אישור לחיפוש במאגרים כדי שלא תעבדו לחינם. קראו ברפרוף מאמרים אקדמיים ובדקו מה מתקשר לנושא המחקר ושאלת המחקר שלכם. בנוסף, עיינו בעבודות סמינריוניות בנושאים קשורים כדי להתרשם מהנושא, מהכתיבה וכן ממקורות המידע בהם נעשה שימוש. צפייה בעבודות סמינריון לדוגמה יכולה לתת לכם את הרקע הדרוש על המבנה והתוכן שאליהם אתם צריכים לשאוף להגיע בעבודה שלכם. ייתכן שתתבקשו לאשר את המאמרים שמצאתם מול המרצים. גם אם לא, תוכלו להיעזר בהם לגבי מקורות מידע שאתם לא בטוחים לגביהם ולקבל מהם אישור מראש.
איפה ניתן לחפש חומרים?
יש הרבה מקומות בהם ניתן לחפש חומרים לעבודות אקדמיות ועבודות סמינריוניות.
- מאגרי מידע מקוונים: ניתן להשתמש במאגרי מידע אקדמיים מקוונים כמו למשל JSTOR, PubMed, Google Scholar, EBSCO ו-IEEE Xplore כדי לגשת למגוון רחב של מאמרים אקדמיים ומחקרים.
- ספריות האוניברסיטה/ המכללה: למרות שהיום, מקורות אקדמיים רבים נמצאים ברשת המקוונת, מומלץ לבקר בספריית האוניברסיטה או המכללה שלכם ולחפש ספרים, כתבי עת ופרסומים אקדמיים אחרים הקשורים לנושא הסמינר שלך. ניתן להיעזר בצוות הספריה ולקבל מהם הכוונה.
- צפייה בעבודות לדוגמא: בדקו אם המוסד האקדמי שלכם שומר בארכיון עבודות סמינריון קודמות שיכולות לשמש בשבילכם מקורות מידע והשראה חשובים.
- ארגונים מקצועיים: בדקו באתרים של ארגונים מקצועיים הקשורים לתחום הלימוד שלכם. לעתים קרובות הם מספקים גישה לחומרי מחקר, דוחות ופרסומים מרתקים.
- מאגרים מקוונים: אתרים כמו ResearchGate, Academia.edu ו-arXiv מספקים שפע של מאמרים אקדמיים ועבודות מחקר בתחומים רבים ומגוונים.
אשרו מראש את החומרים לעבודה
באופן עקרוני, לפני כתיבת הסמינריון, תקבלו מהמרצים את הדרישות באופן מסודר. הדרישות לסמינריון כוללות דרישות טכניות (כמו אורך, סוג הכתב וגודלו, מבנה העבודה מבחינה צורנית, לוח זמנים להגשה, מחוון ציון וכדומה) ודרישות אקדמיות – באילו מקורות מידע ניתן ורצוי להשתמש? אילו נושאים ניתן לבחור? ועוד. מומלץ להקדיש זמן לקריאה מדוקדקת של ההנחיות לעבודה בדגש על ההנחיות לאיסוף החומרים, כדי שלא תעבדו לחינם.
באופן כללי, ניתן להתייעץ עם המרצים לפני תחילת כתיבת הסמינריון ולקבל את אישורם לגבי המאמרים והמחקרים שמצאתם. זכרו כי ההנחיות משתנות בין מוסד אקדמי אחד למשנהו ואפילו משתנות בתוך אותו המוסד בין הקורסים השונים. צפייה בעבודות לדוגמא יכולה לתת לכם רקע נרחב בנושא. ברוב המקרים, כן, נדרש אישור והסכמת המנחה או המרצה לחומרים שנמצאים בעבודת הסמינריון, ורק לאחר מכן מקבלים הסטודנטים את ה"אור הירוק" לצאת לדרך הכתיבה.
האישור מהמרצה יכול להיות לפני הגשת העבודה הסופית או לפני הגשת גרסה מוקדמת של העבודה, כדי לאפשר לסטודנט לקבל משוב, הצעות לשיפור והנחיות לעבודה נוספת. אך, מומלץ לוודא את דרישות ההגשה והאישור מראש עם המנחה או עם המרצה בקורס, כדי לוודא שהעבודה תתבצע בהתאם להנחיות ולתקנון האקדמי של המוסד. אנו ממליצים ליצור קשר עם המנחה או המרצה ולהציע לצרף את המאמרים שמצאתם לאישורו מבעוד מועד. כך תדעו שעשיתם עבודה טובה וכי אתם בדרך הנכונה.
לסיכום – נקודות חשובות:
לסיכום, לקראת איסוף חומרים לעבודת סמינריון, חשוב לקחת בחשבון את הנקודות הבאות:
- ראשית , הבנת הנושא: חשוב להגדיר ולהבין היטב את הנושא של העבודה באופן מעמיק ומקיף, כולל את המטרות שלה, מה אנו מתכוונים להשיג וכיצד אנו רוצים לתרום וכן להבין היטב את שאלת המחקר. זהו הבסיס הראשוני לקראת חיפוש חומרים. כדי שנדע בדיוק מה עלינו לחפש והיכן עלינו להבין היטב את הנושא.
- חיפוש מקיף: השלב הבא בעקבות בחירת הנושא הוא חיפוש מקיף ומעמיק בספרות הקיימת על הנושא, כולל ספרים, מאמרים, ומקורות מקוונים. הקדישו לכך כמה ימים לפחות. לא תמיד נמצא את כל המקורות הנכונים לנו בחיפוש ראשוני ולעתים צריך לערוך חיפושים חוזרים כדי לאתר את המקורות המדויקים. בנוסף, זכרו כי בתוך המקורות מסתתרים מקורות נוספים (אלו הם ההפניות), השתמשו בהם וחפשו דרכם עוד ועוד מקורות. אם מצאתם מאמר מדויק וחשוב לנושא בחרתם רוב הסיכויים שגם ההפניות שהוא מציג למאמרים נוספים יכולות לשרת אתכם בהצלחה.
- איסוף חומרים רלוונטיים: לאחר שביצעתם חיפוש מקיף ואיתרתם חומרים רבים, יש לאסוף חומרים שנראים רלוונטיים לנושא המחקר, כולל טקסטים, תמונות, וכל חומר נוסף שיכול להוות בסיס לעבודה. בדקו האם בתוך המאמר או המחקר יש חלקים שרלוונטיים במיוחד לנושא הספיציפי שבחרתם.
- התייחסות לזכויות יוצרים: חשוב לוודא שהשימוש בחומרים נעשה בהתאם לזכויות היוצרים, ולקבל אישור או לציין מקורות מתאימים בעבודה. כל דבר שלא אתם כתבתם או יצרתם לא שייך לכם ולכן עליכם לציין מהיכן המידע נלקח. אם אתם מצטטים מתוך המקור עליכם להוסיף גרשיים ולציין במדויק מהיכן נלקח הציטוט.
- שימוש בכלים וטכניקות מחקר: חשוב להשתמש בכלים ובטכניקות מחקר שמתאימים לסוג המחקר שנעשה, כולל מערכות ניתוח, שאלונים, וכו'.
- תיעוד נכון: מאוד חשוב לתעד במדויק את מקורות המידע שנאספו, כולל מספרי עמודים, שמות המחברים, ופרטים נוספים שיאפשרו לחוקר לעבוד באופן מדויק ומקצועי. אתם לא רוצים למצוא את עצמכם בשלב מתקדם של הכתיבה חוזרים אחורה ומנסים להתחקות אחר מקורות המידע. תעדו הכל בצורה מקיפה מהרגע הראשון.
- התאמה למבנה העבודה: חשוב לוודא שהחומרים שנאספו מתאימים למבנה ולתוכן של העבודה, ושהם משתלבים באופן עקבי ומתאים לנושא.
- תיאום עם המנחה/המרצה: סיום איסוף החומרים יכול להיבצע בתיאום עם המנחה או המרצה של הקורס, כדי לקבל משוב נוסף והכוונה לשלבים הבאים בעבודה.