פרק סקירת ספרות הוא מבין הפרקים החשובים ביותר בעבודה סמינריונית. פרק זה חשוב מאחר שהוא הבסיס התיאורטי עליו מתבסס המחקר. כמו כן, מטרת הסקירה היא להציג את כל הידע הקיים על נושא המחקר וכדומה.
אם אתם סטודנטים בשנה הראשונה, בוודאי ששמעתם את המונח "סקירה ספרותית" כמה פעמים, וסביר להניח שלא ממש הבנתם מה זה אומר.
ייתכן והגעתם לשלב בו אתם בקורס מתקדם ועליכם להתחיל לחשוב ולתכנן את העבודה הסמינריונית שלכם. ובכן, מה עומד מאחורי השם הזה "סקירה ספרותית" ?
מה זה סקירת ספרות?
סקירת ספרות היא תוכן אקדמי שנכתב בעקבות שילובם של תכנים מדעיים העוסקים בנושא המחקר. בנוסף לזאת, בסקירת הספרות מוצג תוכן שמרחיב את הדעת לגבי נושא המחקר. כמו כן, כל מקור עוסק בתחום אחר במחקר ומפרש אותו.
סקירה ספרותית היא בעצם הצגה של המחקר הקיים (מחקר אקדמי כמובן) בנושא מסויים.
למשל סקירה ספרותית בנושא "שירי האהבה של ח.נ ביאליק".
הסקירה תהיה בעצם חלק מעבודת סמינריון והיא תופיע מיד בפתיחת העבודה, לאחר מבוא וחלק מתודולוגי, שבו מפורטת שיטת המחקר, שאלת המחקר וכדומה.
אז אם נחזור לשירי האהבה של ביאליק, הסקירה תציג את כיווני המחקר העיקריים בנושא, ואת המסקנות העיקריות כיום במחקר.
אורך הסקירה נע בין 4 ל7 עמודים בדרך כלל, והיא איננה המחקר עצמו אלא הידע הקיים והתיאוריות הקיימות עליהן נשען המחקר.
אם אני מבקש לכתוב עבודה של שירי האהבה של ביאליק, אני מציג בסקירה את המחקרים החשובים הקיימים בנושא ואת התיאוריות הקיימות.
רק בפרקים הבאים של העבודה הסמינריונית אני מביא את המחקר שלי, ואת המסקנות או התובנות שלי.
מה כוללת סקירת הספרות?
בעבודת סמינריון לדוגמא, הסקירה בנויה משילוב של כמה מקורות אקדמיים העוסקים בנושא המחקר. המקורות הינם מגוונים והם כוללים תכנים ממחקרים אמפיריים, מאמרי תוכן בכתבי עת, ופרקים בספרים אקדמיים. בנוסף לעבודות סמינריון, תזה או דוקטורט ועוד.
איך לכתוב סקירת ספרות?
כדי לכתוב סקירת ספרות בעבודת סמינריון יש קודם לכן ליצור סדר בתכנים בעזרת שיטת המשפך. שיטת המשפך הכוונה לסידור לוגי של כתיבה מהכללי אל הספציפי. כלומר מתחילים לכתוב על הנושא הגדול וממנו מצמצמים את התוכן עד שמגיעים לנושא המחקר ושאלת המחקר.
כל סקירה בנויה על רצף של ראשי פרקים. כשכל אחד מפרקים אלו מתייחס לנושא אחר בסקירה. לכן כשמתחילים לכתוב סקירת ספרות כותבים מראש הפרק הראשון כלומר נושא המחקר בכללי וממנו כותבים בסדר יורד את הפרקים עד שמגיעים לסוף הסקירה שהיא כמובן נושא המחקר הספציפי.
דגשים ודוגמא לכתיבת סקירה ספרותית
במסגרת כתיבת עבודות אקדמיות הסטודנט אמור לרכוש כלים שיאפשרו לו לכתוב "בצורה אקדמית".
זוהי מיומנות הנרכשת בשלבים, ובהדרכה. השיטה המקובלת ביותר היא שיטת "המשפך" שיטת כתיבה זו לסקירה ספרותית הולכת מהכלל אל הפרט. מה זה אומר?
בואו נחזור רגע לשירי האהבה של ביאליק. אם נכתוב סקירה ספרותית בשיטת המשפך היא תתחיל בהצגה כללית של שירי אהבה: ההיסטוריה של שירים אלו, מקומם בעולם הספרות והשירה וכן הלאה.
לאחר מכן הסקירה תרחיב על שירי אהבה עבריים, ובכך התחלנו בצורה רחבה ועתה התחלנו להצטמצם רק לשירה עברית.
לאחר מכן נכתוב רק על ביאליק עצמו והשירה שלו, ולבסוף נתמקד רק בשירי האהבה שלו.
נוכל אפילו להסביר את מבנה הסקירה הזה בתרשים קטן:
- שירי אהבה
- שירי אהבה עבריים
- שירתו של ביאליק
- שירי האהבה של ביאליק
כך תצליחו בכתיבת סקירה ספרותית
אחרי שעברנו על מבנה הסקירה ומהי סקירה, אין צורך לפחד כלל מסקירה ספרותית. בואו ננסה לסכם את הדברים:
- סקירה ספרותית היא בעצם הצגה של מחקרים קיימים, ותיאוריות, בנושא בו בחרנו לכתוב עבודה.
- הסקירה איננה סיכום של כל הידע הקיים, כי אם כן היינו צריכים לכתוב אנציקלופדיה ולא עבודה, אלא רק של התיאוריות והמחקרים העיקריים והמקובלים בנושא.
- ישנם סוגי מבנים שונים לסקירה ספרותית.
- אנחנו הצגנו את "שיטת המשפך" שהיא המקובלת ביותר.
חשוב להבין כי סקירת הספרות היא בעצם חלק מרכזי בעבודת הסמינריון שאיננו פרי יצירתנו, אלא מתאר את התובנות העיקריות בנושא.
הסקירה תמיד תופיע בתחילת העבודה לפני פרקי המחקר, הפרשנות או הניתוח (תלוי בסוג העבודה ובנושא. סקירה ספרותית טובה תשען על מספר מקורות ביבליוגרפים ,לפחות שמונה, ותהיה כתובה ומנוסחת היטב, בצורה ברורה וללא חזרות.
טיפים חשובים לפרק סקירת הספרות
הטיפ אולי הכי משמעותי כשזה נוגע לסקירה הוא סובלנות. כתיבה איכותית ובפרט כתיבה מדעית הן לא תכונה מולדת אלא נרכשת, לכן יש להתאמן ולכתוב את הסקירה בכמה נוסחים עד שמגיעים לתוצאה רצויה.
טיפ אחר משמעותי לא פחות הוא שמירה על פשטות. בגלל שסקירת הספרות היא הבסיס התיאורטי שעליו מסתמך המחקר, חשוב שבסיס זה יהיה כמה שיותר ברור ולא מסורבל. דרך טובה לוודא פשטות היא לשמור על כתיבת רעיון אחד בכל פסקה.
טיפ נוסף הוא שמירה על כתיבה תקנית וללא שגיאות. חשוב מאוד שהכתיבה תהיה מבוקרת כי שגיאות יכולות להוביל לפסילת עבודות סמינריוניות והורדה ברמה האקדמית. לעומת זאת, שגיאות הן לא אסון ויכולות לקרות לפעמים, לכן חשוב לקרוא בשנית את המסמך ולערוך במידת הצורך.
הטיפ האחרון הוא לשמור שתהיה הלימה בין האזכורים והציטוטים שבסקירה לבין רשימת המקורות . חשוב שבכל פסקה יהיה אזכור, וכמובן שיהיה אפשר למצוא את האזכור ברשימה. חוסר הלימה בין המקורות לרשימה תוביל לפסילתה של העבודה.
מומלץ וכדאי לקרוא עבודות סמינריוניות ולהכיר את המבנה שלהן ואת הסקירה הספרותית הקיימת בהן. גם מומלץ לעבור הדרכה בנושא זה.
לטיפים ועדכונים על כתיבת עבודות סמינריון ועוד, עקבו אחרינו גם בפייסבוק.